5 populære metoder til opkvalificering: Find den (helt) rigtige til dine medarbejdere

Er du HR- eller uddannelsesansvarlig i din virksomhed? Så vil jeg anbefale dig at læse med her.

Du får nemlig 5 konkrete bud på træningsmetoder til at opkvalificere dine medarbejdere, og hvordan du finder den, som bedst matcher behovene i din virksomhed.

Jeg kan afsløre: Du kender helt sikkert flere af disse metoder i forvejen (du bruger formentlig allerede et eller flere af dem i din virksomhed)

Så hvorfor skal du høre om dem… igen?

Fordi så kan du begynde at overveje, om disse metoder rent faktisk er de bedste til at træne dine medarbejdere.

Som læringsspecialist i GoLearn rådgiver jeg dagligt virksomheder om, hvordan de kompetenceudvikler deres medarbejdere optimalt.

Og min erfaring er, at de fleste virksomheder typisk vælger en træningsmetode, fordi det er det, de “plejer” at gøre.

Uden at de overvejer metodens fordele og ulemper, eller om det er den metode, hvor de får mest “value for money”. Både i forhold til kursusbudgettet og ikke mindst læringsudbyttet hos medarbejderne.

Derfor vil jeg præsentere dig for 5 populære træningsmetoder, hvad de kan, og hvornår det giver mening at bruge dem, så du har de bedste forudsætninger for at vælge og sammensætte et killer-læringsforløb, som dine medarbejdere vil elske.

Let’s go!

5 populære metoder til opkvalificering

1. metode: Klasseundervisning – den klassiske (og lidt kedelige)

Den absolut mest traditionelle af de 5 metoder:

Klasseundervisning med en kompetent underviser eller facilitator, som du kender det fra fysiske dagskurser og fra din skoletid.

Ja, jeg sagde jo, at du kendte dem i forvejen 😉

Derfor ved du nok også, at det kendetegnende ved klasseundervisning er, at det er vekselvirkning imellem oplæg fra underviseren og øvelser.

Fordelen ved denne type træning er, at udover medarbejderne får indsigt i emnets grundlæggende teori og værktøjer, så får de også prøvet deres viden af i praksis via øvelser.

Og det er guf for en læringsnørd som mig!

Men der er (desværre) også nogle ulemper ved denne form for træning:

  • Det er et logistisk mareridt at undvære medarbejdere en eller flere dage på kontoret
  • Det bliver hurtigt en dyr omgang, hvis du skal tilbyde alle medarbejdere denne form for træning (et typisk dagskursus koster 5.000 kr. pr. person)
  • Har dine medarbejdere forskellige niveauer inden for emnet, så kan undervisningen hurtigt blive enten meget kedelig for de øvede eller frustrerende for begynderne. Hvis du for eksempel er Excel-ninja, så er et grundlæggende kursus i Excel sjældent særligt spændende for dig.

Konklusion: Det er klart de praksisnære øvelser, der er metodens styrke, så hav det med i dine overvejelser, når du vælger denne metode.

En fysisk workshop, som jeg afholdte for vores kunder om, hvordan de succesfuldt implementerer e-læring. Workshoppen bestod både af oplæg og gruppeøvelser, så de kunne spare med hinanden.

2. metode: Sidemandsoplæring – Mesteren og lærlingen

Så er vi nået til den næste populære (og lidt traditionelle) metode: Sidemandsoplæring.

Og det er bestemt ikke uden grund, at denne metode er super populær blandt danske virksomheder!

Fordi når to medarbejdere sætter sig sammen, hvor den ene part tilegner sig nye færdigheder ved at observere og lære fra den anden part, der agerer mentor på deres specialistområde, så kan der virkelig opstå (lærings)magi.

Ikke kun for lærlingen, men også for troldmanden (for nu at forblive i magi-terminologien🧙‍♂️).

Tænk over det: Ikke nok med, at en lærlingen lærer nye færdigheder fra troldmanden, som de arbejder sammen med i praksis, så får troldmanden også reflekteret og lært mere om sit ekspertiseområde ved at lære det fra sig.

Metoden er virkelig velegnet til onboarding af nye medarbejdere, da de får de nye arbejdsgange og -metoder helt ind under huden ved at lære fra virksomhedens egne specialister.

Ulempen er bare, at metoden er enormt tidskrævende. Særligt hvis det er den samme interne specialist, som skal oplære og træne medarbejdere i et specifikt område.

Derfor er mit bedste råd til dig: Overvej, hvornår det er hensigtsmæssigt at benytte sidemandsoplæring – og i hvilket omfang.

Hvis en ny medarbejder for eksempel skal have en indføring i SharePoint, så vil det være mere effektiv at træne de grundlæggende færdigheder som fildeling og samarbejde i dokumenter via et fysisk dagskursus eller online kursus (psst… jeg kommer mere ind på denne træningsmetode længere nede i artiklen).

Når den nye medarbejder har været på kursus, så kan den interne SharePoint-specialist hos jer undervise i, hvordan I benytter SharePoint i netop jeres virksomhed.

På den måde sparer I en masse tid og undgår at belaste driften ved at flere nøglemedarbejdere skal tage flere timer ud af deres kalender til oplæring.

3. metode: Interaktiv træning – Rollespil og gamification

Denne metode har virkelig vundet indpas hos danske virksomheder.

Nok fordi man har tænkt:

Kan vi ikke gøre opkvalificering lidt mere engagerende for vores medarbejdere, så de ikke kun får 1 til 1-træning med John fra økonomi og en enkelt kursusdag på Comwell med en semi-god frokost?

Og jo, det kan man godt med interaktiv træning.

Kort fortalt går denne træningsmetode ud på, at du skal interagere (sjovt nok) med andre eller i et visuelt læringsmiljø.

Her er to klassiske eksempler på interaktiv træning:

  • Rollespil: Du prøver metoder og teori af praksis ved at lave et rollespil. Et rollespil er for eksempel to ledere, der skal træne den vanskelige samtale, hvor den ene part er afsender og den anden er modtager af budskabet.

  • Gamification: Når du inkorporerer elementer kendt fra spil i din træning. Det kan være alt fra quizzer til konkurrencer til spil i visuelle læringsmiljøer.

Interaktiv træning giver et virkelig højt læringsudbytte, fordi du skal forholde dig aktivt, træffe nogle valg, og så får du en umiddelbar feedback på dit valg – når du får en fejl i en quiz eller en bestemt reaktion fra den anden part i et rollespil.

Men (ja, der er desværre et “men”)…  interaktiv træning kan ikke stå alene, da du får mere ud af denne træningsmetode, når du allerede har teori og metoder med i bagagen.

Det vil nemlig få dig til reflektere mere over valgene, som du træffer, og den feedback, du så modtager på dit valg. Og det lærer du ganske enkelt mere af.

Min anbefaling til dig: Benyt interaktiv træning i sammenspil med andre træningsmetoder. Måske i forlængelse af et fysisk eller online kursus, hvor dine medarbejdere får en introduktion til grundlæggende teori og metoder?

Et billede fra optagelserne til vores online ledelseskursus i den vanskelige samtale. Her udfører to skuespillere et rollespil, så lederen kan få en virtuel oplevelse af, hvilken reaktion de kan modtage fra medarbejderen.

4. metode: E-læring – online opkvalificering, når det passer bedst

En træningsmetode, der i den grad er vokset i popularitet inden for de sidste par år (bl.a. på grund af COVID-19):

Nemlig e-læring!

Den helt åbenlyse fordel ved e-læring, som mange virksomheder også oplevede under corona-pandemien, er, at dine medarbejdere ikke skal møde op fysisk.

Derfor behøver du ikke undvære dine medarbejdere i én eller flere dage, fordi de skal på kursus.

Men e-læring er også virkelig godt (hvis du spørger en læringsnørd som mig), fordi det er just-in-time learning.

Det vil sige, at du kan blive opkvalificeret, når du vil og akut har brug for det – hvad enten det er på kontoret, i toget eller på sofaen om aftenen.

At du kan modtage læring, når du er mest motiveret for at lære, øger sandsynligheden for, at læringen hænger fast og bliver anvendt.

Og nårh ja, hvis vi skal lidt væk fra det læringsmæssige (som jeg jo elsker), så er det også en kæmpe fordel, at e-læring er langt billigere end fysiske træningskurser, og du derfor har mulighed for at træne flere medarbejdere på samme kursusbudget.

Her er et konkret eksempel:

En af vores virksomhedskunder kunne før kun træne 7% af deres medarbejderstab ved at sende dem på fysiske kurser. Men efter at have investeret i GoLearn’s online kurser, så kan de nu træne samtlige medarbejdere samtidig med, at de har sparet 100.000 kr. på deres kursusbudget.

De har altså 14-doblet antallet af medarbejdere, de kan træne, til en væsentlig lavere pris, end hvad de før betalte for fysiske kurser 🤯

Okay, nu har jeg virkelig fået solgt e-læring som et mirakelmiddel og løsningen på alle dine problemer.

Men der er selvfølgelig også nogle ulemper ved denne metode, som du skal overveje, inden du går i gang:

1. E-læring kan ikke fuldstændig erstatte fysisk træning

Skal dine ledere for eksempel have træning i feedback, så kan det være nyttigt at arrangere en fysisk workshop med interaktiv træning, hvor de får prøvet teknikkerne af i praksis.

Men her kan e-læring (som jeg skrev tidligere) være et virkelig godt supplement som forberedelse til en fysiske workshop. Det vil nemlig stadig spare dig for en masse tid og penge.

2. E-læring har et blakket ry

Mange virksomheder har desværre tidligere haft en dårlig oplevelse med e-læring.

Ganske enkelt fordi den indkøbte e-læring typisk har været kedelig, ukonkret og bestået af intetsigende animationsvideoer med tændstikmænd – og derfor har medarbejdere ikke gidet at bruge tid på det.

Jeg har haft dialog med mange af vores kunder, som sad med samme frygt, inden de købte vores e-læring: Får vores medarbejdere nu brugt det? Her kan jeg heldigvis berolige dig med:

  • E-læring kan sagtens være spændende og engagerende for dine medarbejdere – du skal bare være kritisk med, hvilken udbyder du vælger (du kan jo tage et kig på noget af det e-læring, vi producerer😉).
  • Faktisk er det ikke så svært at få dine medarbejdere til at se jeres indkøbte e-læring. Læs vores artikel med 11 konkrete tips til at implementere e-læring, som flere af vores kunder har anvendt med stor succes.

Få en smagsprøve på et af vores online kurser. Her er det et kursus om at afholde gode salgsmøder med Leon Birdi.

5. metode: Blended Learning (min personlige favorit)

Nu skal du høre om den sidste træningsmetode, som tilfældigvis også er min yndlings: Blended learning.

Men hvorfor er det min favorit (som læringsspecialist)?

Jo, ser du med blended learning, “blender” du forskellige læringsmetoder – digitale og analoge – som for eksempel e-læring og fysisk undervisning.

På den måde kan du lave et læringsforløb, hvor du virkelig får kombineret styrkerne fra de forskellige metoder.

Kan du huske mit tidligere eksempel med lederne, der skulle have træning i feedback?

Faktisk er det et eksempel fra Servicevirksomheden Elis. De valgte nemlig at opkvalificere deres ledere i feedback således:

Deres lederne så et online kursus hos GoLearn som forberedelse til en fysisk workshop, hvor lederne på baggrund af teorien fra online kurset skulle udføre et rollespil med hinanden og prøve, hvad de havde lært, af i praksis.

Ved at kombinere e-læring og fysisk træning formåede Elis at reducere deres lederudviklingsforløb fra tre til én fysisk workshop-dag – og de undgik dermed, at deres ledere skulle tage flere dage ud af kalenderen.

Det er et drøngodt eksempel på, hvordan man virkelig får kombineret styrkerne fra de forskellige læringsmetoder.

Og ikke nok med det, så får du med blended learning også tilgodeset de forskellige måder, som medarbejderne lærer på.

John fra økonomi foretrækker måske at sidde alene og opkvalificere sig i sit eget tempo. Hvorimod Peter fra Marketing lærer bedre sammen med andre.

Den primære ulempe ved denne metode er, at det tager tid at planlægge et godt blended learning-forløb.

Her vil jeg anbefale dig at læse min artikel: Den komplette guide til blended learning: Sådan kommer din virksomhed i gang.

Du får bl.a. mine bedste tips og en trin-for-trin guide til at planlægge et succesfuldt blended learning forløb for dine medarbejdere.

Jeg håber, du vil læse med (fordi jeg er VILD med blended learning❤️ )

Sådan vælger du den rigtige træningsmetode til dine medarbejdere (3 konkrete steps)

Nu har vi gennemgået de 5 populære træningsmetoder til at opkvalificere dine medarbejdere.

Men inden du begynder at smide tid og ressourcer efter en af træningsmetoderne, som du er helt forelsket i…

… så vil jeg anbefale dig at læse de her 3 steps og blive helt skarpt på, at du har valgt den rigtige træningsmetode.

1. step: Hvad er målet for træningen?

Det første, du skal have styr på, er: Hvad er formålet med træningen?

Skal du opkvalificere dine medarbejdere i Excel? Så er e-læring oplagt, da de kan tage træningen i deres eget tempo, pause lektionen og prøve teknikkerne af i et Excel-ark og springe de lektioner over, som ikke er interessante for dem.

Hvis du derimod skal træne dine sælgere i lukketeknikker, så er det mere oplagt, at de kan prøve dem af i praksis via rollespil og fysiske interaktioner med hinanden.

Kort fortalt: De forskellige træningsmetoder er gode til forskellige typer af træning. Derfor skal formålet med træningen stå helt klart for dig, inden du går igang med at planlægge læringsforløbet for dine medarbejdere.

2. step: Hvem skal modtage træningen?

Nu skal du tage et kig på målgruppen for træningen. Og her er der to grundlæggende ting, som du skal overveje, inden du vælger træningsmetoden:

  • Barriere: Mangler målgruppen for eksempel de tekniske færdigheder til at kunne tage e-læring? Eller har medarbejderne tidligere haft dårlige erfaringer med en bestemt træningsmetode?
  • Niveau: Består målgruppen både af nybegyndere eller øvede? I så fald kan det muligvis give mening at tilbyde dem e-læring, hvor de selv kan til- og fravælge lektioner og emner.

3. step: Hvor og hvornår skal træningen foregå?

Det giver måske lidt sig selv, hvis du allerede nu har en idé om, at dine medarbejdere skal trænes fysisk eller online (måske begge dele?)

Men der er en grund til, at jeg alligevel vil have dig til at overveje, hvor og hvornår træningen skal foregå:

Hvis du skal træne medarbejdere eller et team, som befinder sig i forskellige dele af landet, så kan det være en stor udfordring og omkostning at samle dem til et fysisk træningsforløb.

Et konkret eksempel: 

Feriehusudlejningsvirksomheden Sol og Strand skulle opkvalificere samtlige af deres medarbejdere i GDPR, men de var udfordret, fordi deres medarbejdere er spredt på mange forskellige lokationer i landet.

De søgte derfor efter en fleksibel løsning og valgte derfor at tilbyde deres medarbejdere Golearn’s online GDPR-kursus. På den måde kunne de nemt og effektivt sørge for, at alle deres medarbejdere blev GDPR-compliant.

Mit (gode) råd til dig: Undersøg, om e-læring fint kan dække jeres behov for træning, hvis der er stor geografisk spredning blandt dine medarbejdere.

I GoLearn’s gratis LMS kan vores kunder nemt følge med i, hvor mange medarbejdere der har påbegyndt, gennemført eller mangler at påbegynde et kursus.

Hvad er næste skridt? Her er min anbefaling som læringsspecialist

Så er vi nået til vejs ende i min artikel.

Jeg håber, at træningsmetoderne har inspireret dig, og at du er blevet klogere på, hvordan du skal opkvalificere dine medarbejdere.

Hvad er så næste skridt? Jamen, du skal i gang med at konkretisere læringsforløbet for dine medarbejdere.

Her vil jeg slå endnu et slag for blended learning som træningsmetode, som du jo kan lære meget mere om i denne artikel.

Og har du spørgsmål eller brug for sparring på et læringsforløb?

Så tøv ikke med at smide en kommentar på denne artikel. Jeg sidder klar til at hjælpe dig👇